Nyitvatartás

Főiroda (Frankel Leó u. 47.)
hétfőtől péntekig 10.00-18.00,

május-szeptember 15-ig szombaton 10-13-ig

Pesti iroda (Nádor u. 26.): H-P 09.00-17.00

Personal Tours
 
       
Főoldal

FOGLALJON és FIZESSEN ONLINE!

Tudja, hogy utazását online is lefoglalhatja és azonnal ki is fizetheti? Rendszerünk segítségével tájékozódhat a szabad helyekről, azonnal kiszámolhatja nyaralása árát és már foglalhatja is! Kattintson az ártáblázatban a jobb oldali oszlopban található "KALKULÁCIÓ" gombra és megkapja az ajánlat pontos végösszegét vásárlási kényszer nélkül! Használja ki az online foglalás/fizetés előnyeit, foglalja le útját otthonról, kényelmesen!

HÍRLEVÉL AKCIÓKRÓL!

Hetente kétszer hírlevélben értesülhet a legfrissebb akciós ajánlatokról! Iratkozzon fel most!
Budapest Airport
Repteri parkolás
Romantikus strandregények a Personal Tours ajánlásával:
Emri Nóra

Thaiföld

thaifoldkicsi.jpgPATTAYA

KOH SAMUI

PHUKET

PHI PHI

KOH LANTA

 

A Thaiföldi Királyság Délkelet-Ázsia szívében fekszik: északon a hegyvidék, az ország közepén lévő sík rizsföldek, az észak-keleti irányban található farmvidék és a tengerparti vonal trópusi szigetei sok változatosságot ígérnek. 

Thaiföldet eltérő kultúrák és tradíciók alkotják, az ország büszke történelmére, trópusi éghajlatára, vendégszerető népére. 

A változatosság és a kitűnő szolgáltatások mindenki számára élményt nyújtanak: üdülés egy pálmafákkal szegélyezett szigeten, körutazás a történelmi útvonalakon vagy egy kis kalandozás Ázsia szívében.

HASZNOS INFORMÁCIÓK THAIFÖLDRŐL:

 Vízum

Magyar állampolgárok Thaiföldre csak legalább hat hónapig érvényes útlevéllel és turistavízummal léphetnek be az országba. Aki nagyobb, több országot érintő körutazást tervez, annak ezt a vízumigénylésnél is figyelembe kell vennie, mert az általános vízum csak egyszeri belépést tesz lehetővé. Thaiföldön a közép-európai időzónához képest plusz hat óra az eltérés.

2011. augusztus 11-től a 30 napot meg nem haladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. A nem turista célú, illetve harminc napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek.

 Thaiföldi időjárás

Thaiföld egy trópusi klímával rendelkező ország, amihez hozzátartozik a meleg hőmérséklet, illetve a magas páratartalom. A januári és a februári időszak kellemesen meleg, az év legforróbb hónapja a március, április és a május. Júniustól októberig tart az esős időszak, ezután novemberben és decemberben van a leghűvösebb, de még ekkor is 20 Celsius fok az átlaghőmérséklet. Mielőtt útnak indul tájékozódhat a következő időszak thaiföldi időjárásról, itt a hőmérséklet mellett megtalálja a széllel és a tengerrel kapcsolatos időjárási paramétereket is.

 Pénzváltás Thaiföldön

Thaiföld nemzeti fizetőeszköze a thai bath, jelölése THB. Egy amerikai dollárért megközelítőleg 30-31, míg egy euróért 39-40 helyi pénzt kapunk. A legjobb árfolyamot a banki vagy az utcai pénzváltásnál érhetjük el, de figyelni kell, ugyanis gyakran nagy eltérés van egyes váltók, bankok között, ezért érdemes előtte alaposan körülnézni, hogy hol milyen árfolyammal dolgoznak. Az eurón és az amerikai dolláron kívül elfogadott az angol font is. A legtöbb boltban fizethetünk bankkártyával is, szinte az összes, Magyarországon használatos bankkártyát elfogadják. Készpénzt bankautomatából is tud felvenni, de ekkor kedvezőtlenebb lehet az árfolyam, mivel a hazai bankok többsége nagyon magas illetéket számol fel a külföldi készpénzfelvételért.

 Telefonálás és internet Thaiföldön

Thaiföldi utazás előtt érdemes megnézni mobilszolgáltatója árlistáját, mennyibe kerülnek a roaming-díjak Thaiföldről. Ezek sokszor nagyon magasak, így érdemes olyan, speciális akciók után érdeklődni, amelyek valóban kedvező áron kínálnak kimenő és fogadott hívásokat, illetve SMS- és MMS-küldési lehetőséget. De megoldás lehet az internetes kapcsolattartás is, hiszen technikai szempontból nagyon fejlett, a legtöbb szállodában van internet-csatlakozási lehetőség, de használhatóak az utcai internetkávézók is - így olcsón léphet kapcsolatba családjával, barátaival.

 Hasznos thaiföldi telefonszámok

Ahogy más külföldi utazásunk során itt is érdemes feljegyezni a azokat a telefonszámokat, amik szükség esetén jól jöhetnek.

 Általános segélyhívó - 191

 • Rendőrség - 191
 • Tűzoltóság - 199
 • Mentők - 1554
 • Turisztikai Rendőrség - angol, német, francia nyelven - 1155
 • Thaiföldi Turisztikai Hatóság - 1672
 • Autópálya Rendőrség - 1193
 • Turisztikai Központ - 1672
 • Suvarnabhumi Nemzetközi Repülőtér +66 (0)2 132-1888
 • Thai Légitársaság - 1566
 • Vonat tudakozó - 1690
 • Bangkok Taxi Call Center - 1681, 1661, +66 (0)2 424-2222
 • Reptéri Taxi - +66 (0)2 973-3191
 • Busz tudakozó - +66 (0)2 579-5599
 • Bankkártya (American Express) - +66 (0)2 273 5100
 • Bankkártya (Dinner Club) - +66 (0)2 238 2920
 • Bankkártya (Visa, Master Card) - +66(0)2 256 7326-7
 • Magyar Nagykövetség - +66 (0)2 661-1150-2

 

Egészség Thaiföldön

Thaiföldre történő utazáshoz jelenleg semmilyen kötelező védőoltás nem szükséges, hacsak nem fertőzött területről érkezünk. Az ideutazás egészségügyi kockázatairól részletes felvilágosítást az Országos Epidemiológia Központ (OEK) honlapján kaphatnak. www.oek.hu (lásd Utazás és Egészség menüpont / területek / Dél-Kelet Ázsia. Figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk helyi csapvízet, ugyanis a kinti tisztítási technológiák még nem olyan fejlettek, mint Európában, illetve olyan jeget se fogyasszunk, ami csapvízből készült. Érdemes előre tájékozódni, hogy ha esetlegesen megbetegednénk, hogy hol található a legközelebbi olyan egészségügyi intézmény, ahol turistákat el tudnak látni.

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Thaiföld a vásárlók paradicsoma. Ajándéktárgyakat leginkább a késő estig nyitva tartó utcai bazárokban érdemes. Az utcai piacok mellett természetesen megtalálhatók a nagy áruházak is ahol leginkább ruhaneműt vásárolhatunk. A nagyáruházak is a főbb turista központokban általában a hét minden napján este 20.00-ig tartanak nyitva. Érdemes mindent felpróbálni mert a thai-ok kis termetűek, ezért az általánosan használt (S, M L, XL) ruhaméretek az európaiakhoz képest jelentősen eltérőek lehetnek. Thaiföldön a legnépszerűbb árucikkek a legváltozatosabb pamut és selyem ruhaneműk: pólók, kendők stb., cipők, krokodilbőr és egyéb bőr táskák, fafaragások, bronz szobrok, drágakövek, ékszerek.

Gasztronómia

A thai konyha általában meglehetősen fűszeres és csípős ételekből áll. Alapvető kellékanyagai a citromfű, koriander és a rizs. Szívesen használnak gyümölcsöket is az ételek elkészítéséhez (durián, rambután, papaya, jackfruit, mangó). Thai ételspecialitások:Tom yam ( kókusztej leves csirkével vagy rákkal), Gang pet ( csípős curry kókusztejjel, rákpástétom, fokhagymával, korianderrel, citromfűvel és egyéb fűszerekkel ízesítve), Pad Thai (forró olajban kisütött rizs golyócskák ) Salim ( édes tésztagolyócskák kókusztejjel ), mangós rizspuding (kókusztejben főtt ragacsos rizs mangódarabkákkal ). A legnépszerűbb thai italok a Mekhong (helyi whiskey féleség) Sam Song ( helyi rum) és a Singha márkájú sör.

Vallás

Thaiföld lakosságának túlnyomó többsége, közel 95%-a buddhista. A theravada (ejtsd: téraváda) buddhizmus gyakorlása mellett iszlám, keresztény, hindu és más hitek követői is megtalálhatók a Mosoly Országában. A rendkívül toleráns thai lakosság határtalan szeretete, mosolya és békés természete is a buddhista életfelfogásra vezethető vissza. A karma, vagyis az életben törvényszerűségként működő, ok-okozat törvénye szerint ugyanis aki jót cselekszik, jót is kap vissza. Ez a gondolkodás vezérli a thai emberek többségének mindennapi tevékenységeit. A helybéliek kora hajnalban a legnagyobb természetességgel adakoznak, élelemmel és egyéb adományokkal eltartva a termelő munkát nem végző, több százezer szerzetest. A buddhista tanítások egyik fontos alappillérét, a meditációt pedig világszerte sokan gyakorolják.

 

PHUKET

Az 550 négyzetkilométer terület Phuket Thaiföld legnagyobb szigete, melyet az úgynevezett "Szerelmesek hídja" köti össze a szárazfölddel. A varázslatos, azúrkék színű tenger által körülölelt sziget elbűvölően szép, homokos tengerpartok sokaságával rendelkezik, így méltán érdemelte ki a "Dél gyöngyszeme" elnevezést is. Phuket népszerűségéhez a változatos tájegységek járulnak hozzá, hiszen a látogatók magas hegyekkel és esőerdőkkel ugyanúgy találkozhatnak, mint pálmaerdőkkel.

A zavartalan kikapcsolódás mellett az aktív pihenést előnyben részesítők egyaránt találhatnak kedvükre való elfoglaltságot Phuket szigetén, hiszen a kulturális intézményeken, múzeumokon, fesztiválokon és ünnepségeken túl sportolási lehetőségekből sincs hiány. Példának okáért csak a golf szerelmeseit 5 pálya várja, de a búvárkodásra, a víz alatti világ iránt érdeklődőket is százával várják a búváriskolák.

 
Phuket egyik legkedveltebb része a Bangalo Bay nevű öböl, ahol több kilométernyi hosszúságban helyezkednek el strandok, luxushotelek és villák. Szintén népszerű a Kamala Beach strand, amely nyugalmáról és csendjéről híres, emellett a szörfösök egyik fő célpontja, de itt található a Phuket FantaSea nevű vidámpark is. Aki nyüzsgő éjszakai életre vágyik, az Kata Beach felé vegye az irányt, de Karon Beach és Patong Beach szintén olyan hely, ahol egy pillanatra sem áll le az élet.

KOH SAMUI

Koh Samui a maga 247 km2 területével Thaiföld 3. legnagyobb szigete. Első telepesei a -ma Kínához tartozó - Hainan-szigetről érkeztek, és hajósnépek voltak: mintegy 150 esztendeje kezdtek kókuszdió-termesztéssel foglalkozni ezen a szigeten.

A sziget kb. 20 évvel ezelőtt tett szert legendás hírnevére - főként az ázsiai utazók körében - de csak az 1980-as évek vége felé vált olyan népszerűvé, mint a menekülés más célpontjai Goa és Bali között. A szigetet évről-évre egyre többen, turisták milliói látogatják, decembertől-márciusig telítettek a szállodák és partok ami magával hozza az árak emelkedését is. Ennek ellenére minden árfekvésben találni szállást, a hátizsákos turistákra szabott áraktól a luxusig. A főszezon telítettségét azonban még mindig messze nem lehet az olasz tengerpart-szindrómához hasonlítani.
Az egész szigeten a "csinálj amit akarsz" hangulat uralkodik, ami igen vonzóvá teszi. A nagy távolság mint a fővárostól, mint magától a szárazföldtől nem akadály, hiszen repülőtere mely elnyerte a "Világ legszebb repülőtere" díjat, igen nagy forgalmat bonyolít. Közvetlen a szigetről már elérhető Dubai, Kuala Lumpur, Hong Kong, melyhez hamarosan csatlakozik Sanghai, Bali, és Szingapúr is mint desztináció.
A komoly bevételt hozó turizmus és növekvő európai, amerikai és ausztrál befektetői jelenlét mellett a sziget gazdaságának továbbra is fontos összetevője a kókuszdió - havonta 2.000.000 db-ot szállítanak belőle Bangkokba.
A "mindenkinek jut valami" szemlélet jegyében a sziget népszerűbb mint valaha! 
Koh Samui lakói és vállalkozói a társadalmi és környezeti problémák kezelésére sajátos gyakorlatot alakítottak ki. Chawengen, Samui legjobban kiépített tengerpartján például az építészi előírások miatt nem lehet a szállodákat a fák koronáinál magasabbra építeni.
Így a jövőben sem kell az "elvárosiasodástól" vagy a sziget romantikus jellegének elvesztésétől tartani, ez a sziget meg fogja őrizni trópusi jellegét köszönhetően a szigorúan betartatott előírásokra.
Bár a 2004-es phuketi Cunami óta a sziget látogatottsága évről évre folyamatosan növekszik, mégis találunk olyan tengerpartokat, ahol nyugalmasan pihenhetünk a tenger fölé hajló pálmafák alatt. 
A sziget kultúrája eltér Dél-Thaiföld többi szigetének kultúrájától ami talán a Hainan-szigeti befolyással magyarázható. Lakói nem is thainak, hanem csáo szamujnak(szamuiaknak) nevezik magukat.
Általában véve még barátságosabbak mint a vidéki thaiföldiek és jó a humorérzékük.
A szigetnek sajátos konyhája van a mindenütt jelen levő kókuszdió jegyében, melyért Farangok százezrei térnek vissza évről évre e földi paradicsomba.
80%-ban kókuszpálma-ligetek borítják a szigetet a domboktól egészen a tengerpartig.

PHI-PHI

A kis szigetcsoport körülbelül két órányi hajóútra található Phuket - szigetétől. A Phi Phi Leh és a Phi Phi Don félszigetek alkotják. Pár évvel ezelőtt még egy szunnyadó trópusi paradicsom volt. Az első turisták 1980-ban érkeztek ide, mára Ko Phi Phi kedvelt kirándulóhellyé vált. Phi Phi Don a nyugalmat, természetet, búvárkodást és könnyű búvárkodást kedvelők szigete. Elbűvölő öblök kellemes strandokkal, buja trópusi növényekkel benőtt katlanok és a türkiz vizű tenger várja az ideérkezőt. Ne keresse a repteret, utakat, hidakat és a luxus szállodákat. A szigeten csupán nappal hajóval lehet megközelíteni. Eredeti trópusi paradicsomra találunk itt.
Egyéb eljutási mód lehet Krabi felől hajóval. Krabiig mehetünk éjszakai busszal, így megspórolva egy éjszakai hotel költséget, és így korán érkezhetünk a szigetre. Krabi is érdemes egy-két éjszakát eltölteni, a környéken szép látnivalókat találhatunk.

PATTAYA

Pattaya, melynek jelentése "délnyugati szél", a Sziámi-öbölben, Bangkoktól 147 km-re, autóval kétórányira fekszik, a bangkoki Eastern Terminálról indulva 3 óra busszal. Aki inkább kihagyná Bangkokot, annak érdemes rögtön a repülőtéren légkondícionált taxiba ülnie, és kb. 1500 baht /taxi áron könnyen a szállodához juthat. (1 baht = kb. 5.5 Ft) A visszaút már lényegesen olcsóbb, Pattayáról ugyanaz a taxi már 900-1000 bahtért visz ki a repülőtérre.

A turisták többsége egy napnál tovább marad, ám sokan vannak olyanok is, akik hónapokra költöznek ki, nem egy honfitársunk condoval (olyan, mint a szálloda, de minden szoba magán tulajdonban van) is rendelkezik. Alig 30 évvel ezelőtt Pattaya a vietnámi háborúban megfáradt amerikai katonák kevéssé ismert menedékhelye volt, szállás nélkül, néhány étteremmel és egy kis halászközösséggel. Mai napig működik az UTAPAO ex katonai repülőtér, bár manapság a Pattayáról a déli szigetekre leruccanó külföldieket szolgálja ki. Azóta nemzetközi üdülőhellyé nőtt, ami repülővel majdnem azonos távolságra van Európától, Ausztráliától és Amerikától. Jelenleg több mint 21 000 szállodai férőhellyel rendelkezik a világ minden sarkából érkező turisták számára.

Pattaya nem kifejezetten a fehér homokos tengerpartról a kék víz felé dőlő pálmákról híres. Állandó a közlekedési káosz, a parti árusok friss gyümölcstől, főtt ráktól a hamis Rolexen át a rája, krokodil és kígyóbőr árukon keresztül a parti (nagyon jó) masszázsig mindent el akarnak adni, de a látnivalókat nem tagadhatjuk le, ami főleg az egyedülálló férfiak számára kellemes.
Strandok
Sok magyar turista úgy érzi, hogy nincs is strand Pattayán. Pattaya ugyanis három részből áll: Északon Naklua, ami a csendes, nyugalmas szállodák területe, szinte alig használható strandokkal. Középen Pattaya a koszos, lerobbant strandjával, illetve a helyi "Rózsadombnak" számító félszigettel, ahol a strandok szintén nagyon elhanyagoltak. Az ottani közönség inkább a méregdrágán kifizetett szálloda medencéje mellett múlatja az időt a puha, frottírral borított személyre/szobára szóló heverőkön. Délen van Jomtien beach. Ez az igazi strand, noha ez sem az a Part c. filmben látott romantikus feeling. Inkább egy élő, örökmozgó, árusokkal, mozgó thai "lacipecsenyésekkel" telített látványosság. Aki nyugalomra vágyik lesétálhat még délebbre. Jomtienen 4-500 méterrel odébb élvezheti a gyakorlatilag saját, privát strandot, ugyanis mindenki a zsúfolt, de élő strandra jár. Itt ilyen a közönség. Időnként a tengerpart tisztább is lehetne, de úszhatunk, sokféle vízi sportra is van lehetőség, és remek thai ételeket rendelhetünk (40 - 100 baht) a napernyőnk alá. Nem kihagyni a jégbehűtött kókuszdiót, (20 baht) amiből csak a tejet szokás kiinni, a nálunk hasznosnak titulált alkatrészeket ott kidobják.

Aki romantikus, pálmás strandra vágyik, annak át kell mennie a környező szigetekre. A turistairodák egynapos utakat szerveznek a legfelkapottabb szigetekre, Koh Larn-ra és Koh Samet-re de a strandokon található speedboat, azaz gyorsmotorcsónak a legcélszerűbb. Az ár 1500 baht körül van /csónak. Igaz Koh Larn-ra van Pattaya belvárosából komp is, ami 50 baht. Mindkettő jól kiépített, számos szállodával, étteremmel és bungalóval. Koh Larnon 18 lyukú golfpálya található. A sziget déli csücske alkalmas búvárkodásra, de Koh Lin, Koh Sak és Koh Phai közelében még ennél is jobb. Ezekre a szigetekre a hajóút egy óra. A víz alatt a látási viszonyok kedvezőek a mélyvízi merüléshez.

2018. Personal Tours. Minden jog fenntartva!