Nyitvatartás

Főiroda (Frankel Leó u. 47.)
hétfőtől péntekig 10.00-18.00,

május-szeptember 15-ig szombaton 10-13-ig

Pesti iroda (Nádor u. 26.): H-P 09.00-17.00

Personal Tours
 
       
Főoldal

FOGLALJON és FIZESSEN ONLINE!

Tudja, hogy utazását online is lefoglalhatja és azonnal ki is fizetheti? Rendszerünk segítségével tájékozódhat a szabad helyekről, azonnal kiszámolhatja nyaralása árát és már foglalhatja is! Kattintson az ártáblázatban a jobb oldali oszlopban található "KALKULÁCIÓ" gombra és megkapja az ajánlat pontos végösszegét vásárlási kényszer nélkül! Használja ki az online foglalás/fizetés előnyeit, foglalja le útját otthonról, kényelmesen!

HÍRLEVÉL AKCIÓKRÓL!

Hetente kétszer hírlevélben értesülhet a legfrissebb akciós ajánlatokról! Iratkozzon fel most!
Budapest Airport
Repteri parkolás
Romantikus strandregények a Personal Tours ajánlásával:
Emri Nóra

Görögország

Görögország, mint a nyugati civilizáció bölcsője, mindig is a kultúra iránt érdeklődő utazók klasszikus célpontja volt, az utóbbi időben viszont már a fantasztikus táj, a mediterrán szigetvilág bája, a görög emberek vendégszeretete, valamint a számos kiváló strand is vonzza a turistákat.

  • Ország hivatalos neve: Görög Köztársaság
  • Államforma: parlamentáris köztársaság
  • Főváros: Athén
  • Államforma: köztársaság
  • Hivatalos nyelv: görög
  • Beszélt idegen nyelvek: általában angol, német
  • Terület: 131 ezer km2
  • Népesség: 10 964 020 fő (2001)
  • Népsűrűség: 80,5 fő / km2

Nagyobb városok: Athén, Thesszaloniki, Pireusz, Pátra, Heraklion
Vallás: görög ortodox keresztény (98%), muzulmán (1,3%), illetve kis számban a prtoestáns, a katolikus és a zsidó vallás hívei is megtalálhatók az országban
Hivatalos pénz és váltópénz: euró, cent

Elektromos hálózat: általában 220 volt, a hajókon azonban előfordulhat 110 voltos váltóáram is.
Időzóna: GMT+1

Az országot közigazgatásilag 10 területre osztották fel, amelyeket jórészt a földrajzi elhelyezkedés határoz meg: Thrákia, Makedónia, Ipirosz, Thesszália, Közép-Görögország, Peloponnészosz, Jón-szigetek, Kréta, Égei-tengeri szigetek és Athén, mint önálló terület. Ezek a nagyobb egységek 51 közigazgatási területre, ún. nonoszra oszlanak (önálló nonosz például Korfu vagy Számosz szigete, illetve a nagyobb városok vonzáskörzetükkel együtt, mint Thesszaloniki, Spárta). Az athoszi szerzetesköztársaságnak autonóm státusza van.

Földrajz

Görögország Dél-Európában, a Balkán-félsziget déli részén található, az alábbi területek veszik körül: keleten az Égei-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugaton a Ión-tenger, míg északon Albánia, Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság, Bulgária és Törökország. Felszínét 1500-2000 m magas, kopár, karsztos hegyek és a közéjük ékelődött kisebb-nagyobb termékeny medencék jellemzik. Erősen tagolt, kis öblökkel, szigetekkel tarkított, több mint 15 000 km hosszú partvidékét kiterjedt szigetvilág övezi.

Éghajlat

Görögország éghajlata mediterrán, de magasabb területeken, zárt medencékben szárazföldi hatás érvényesül. A nyarak szárazak és forróak, a rövid tél pedig nedves és hűvös. A görögök csak három évszakot ismernek: a kizöldülés, virágzás és érés idejét, (március-június), a száraz időszakot (június-október) és az esős időszakot (október-március). A legnagyobb hőség július-augusztusban tapasztalható. A napsütéses órák száma magas és ritka az eső. A hőség a déli órákban fullasztó, ezért a görögök is hódolnak a szieszta szokásának. Ez alól csak az idegenforgalomban dolgozók tesznek kivételt. Este és éjszaka viszont a bárok, tavernák, üzletsorok környékén egész nap nem tapasztalható, óriási nyüzsgés indul be. Ekkor már jól eshet egy vékonyabb pulóver, különösen a tengerparton, ahol bizony estére feltámadhat a szél

A görög tájat a több ezer éve tartó intenzív mezőgazdaság és állattartás mára jórészt lecsupaszította, ma már a természetes környezetet inkább a gazdasági hasznot hajtó olajfa- füge- és szőlőföldek alkotják, de sok helyen (például az országot átszelő utak mentén) inkább a kopárság a jellemző. A legdélebbre fekvő szigeteken (pl. Krétán) pedig a perzselő nyári forróság az, amely szinte minden növényzetet kiirt. Természetes erdőségeket ma már inkább csak az északi és a középső részen lévő hegységekben találhatunk


Étkezés

A görög konyhára nagy hatással volt a négyszáz éves török uralom, s ma ez különösen érzékelhető az előételekben (ilyen a tzatziki és a citromlében és olivaolajban pácolt polip). Olcsóbb harapnivalókat, mint például a szuvlaki (grillezett nyárs) vagy a gyros, bárhol találunk. Népszerű főétel a pastitsio (makaróni darált hússal sütve, bechamel mártással), a moussaka (darált húsból, cukkíniből, burgonyából és padlizsánból készült rakott étel), a frissen grillezett tengeri finomságok és a calamari. A görög ételek fő velejárója a friss görög saláta (horiatiki). A legismertebb alkoholos italok közé tartozik az Ouzo (ánizspálinka), a Retsina (fenyőgyantával ízesített fehérbor) és a Metaxa. A tipikus görög kávé készítési módja: a vízzel együtt felforralják a kávét és a cukrot.

Borravaló

A borravalót mindenki szívesen fogadja. Szokásos mértéke a számla végösszegének kb. 10 %-a.

Ivóvíz

A csapvíz Görögországban szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, éppen ezért ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.

Nyitvatartás - szieszta

Postahivatalok üdülőhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelőtt is nyitva tartanak. Üzletek reggel 9-től 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfőn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bőrárut, ruhát is lehet kapni.

Ünnepek

Nagypéntektől húsvét hétfőig (ortodox Húsvét), május 1. (a munka ünnepe), Pünkösd (Agia Pnevmatos), augusztus 15. (Mária mennybemenetele), október 28. (nemzeti ünnep).

Helyi szokások

A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak tartják. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe (kivételt képeznek a szállodák saját, szabadtéri éttermei, snack-bárjai). A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtisztelésnek veszik.

Illemhelyek

Görögországban a nyilvános illemhelyek nem jellemzőek, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogyha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető csatornák az elmúlt 2000 évben semmit sem változtak. Keskeny, szabványon kívüli mértékük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.

fiatal_lany_nepviseletben.jpg
gorog3.jpg
gorogorszag.jpg
hid.jpg
imagesgorog.jpg
imageszaszloo.jpg
kepek_utca1_1265718520.jpg
meteorak_gorog.jpg
ouzo.jpg

2018. Personal Tours. Minden jog fenntartva!