mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
szállás és étkezés
mennyiért?
szállás és étkezés
mennyiért?
Egy csodálatos adventi nap a Zemplénben - Magyarország / Észak-Magyarország
szállás leírás
időpontok / árak
LeírásEgy csodálatos adventi nap a Zemplénben

Szerencs - Vizsoly - Sárospatak- Tokaj (Csokoládégyár látogatással)

2020. December 12. (1 nap)
          December 19. (1 nap)

Aki nem ismeri múltját, hagyományait, az elveszti gyökereit, csak hányódik a világban. 

Néha-néha fel kell kerekednünk, útra kelnünk mindegy hova a valóságban vagy a lélek tájain,
az emlékezetünk segítségével, hogy visszataláljunk romlatlan önmagunkhoz ”
(Krúdy Gyula)

 

Csatlakozási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Nyírtelek, Tokaj

Indulás reggel 06:00-kor Debrecenből (Tesco parkoló) 07:00 órakor Nyíregyházáról a Római Katolikus templom parkolójából (nem nyíregyházi lakosok ingyenesen tudnak parkolni).

Szerencs: A Zempléni-hegység déli lábánál elhelyezkedő kisváros. A Tokaji borvidék része, pontosabban a Hegyalja és a Zempléni-hegység kapuja. Ebben a 1889-ben felépült a cukorgyár, amely az akkori Európa legnagyobb cukorgyára volt, 1923-ban pedig a csokoládégyár is felépült. Az EU szabályozás reformjának következményeképpen 2008. március 10-én bejelentették a cukorgyár bezárását és a gyár helyén emlékparkot alakítottak. Ennek következményeképpen több kisebb csokoládé manufaktúra alakult és egy olyan csokoládé múzeum, amit meglátogatunk. Megkóstoljuk a finom kézműves Szerencsi csokoládét, majd kedvező vásárlási lehetőség van a finomságokból.

Vizsoly: Őskor óta lakott kis település. A legnevezetesebb esemény, ami a községhez kapcsolódik, Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának kinyomtatása a vizsolyi nyomdában 1590-ben. Az első magyar nyelvű biblia, hungarikum, egyháztörténeti műemlék. Károlyi Gáspár Göncön volt tiszteletes és munkatársakkal dolgozott a Biblia fordításán. 

Megtekintjük a Református templomot, melyben Károlyi Gáspár 1590-ben magyarra fordított Bibliájának 1 példányát őrzik. A község temploma is nemzeti kincs. Már a 12. században megépült az Árpád-kori szentély és hajó, amit aztán később kibővítettek. Freskók maradtak meg benne a 13. századból.

Sárospatak: A Bodrog parti mezőváros már az őskorban is lakott volt. Várát I. Endre király építtette. Itt született II. Endre király lánya, Szent Erzsébet. A várban ajánlották fel I. Rákóczi Györgynek az erdélyi fejedelemséget (várlátogatás). Szent Erzsébet Római Katolikus templom, a híres református kollégium megtekintése után rövid szabadprogram (borvásárlási lehetőség a Rákóczi pincében). A Rákóczi-szabadságharc viszontagságai nem kímélték a várost; hol a kurucok, hol a labancok birtokolták. 

1708-ban itt tartották az utolsó kuruc országgyűlést. A város lakói aktív részt vállaltak az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban is. Napjainkban Sárospatak rangos iskolaváros, ugyanakkor hangulatos történelmi jellege miatt csábító turistacélpont.

Szabadprogram keretein belül gyönyörködünk az adventi fényekben úszó belvárosban, és vásárolhatunk a nagyon igényes Jézuska ajándékok közül.

Tokaj: A Tokaji aszú hazája, a világörökség része. A kis település középkori városkájában sétálunk, ahol lehetőség van borkóstolásra (tokaji aszú). 

Adventi élményekkel feltöltődve hazaindulunk, érkezés az esti órákban.

 

Részvételi díj: 9.500 Ft/fő

(az ár 40 fő fizető utasra van kalkulálva)

 

A részvételi díj tartalmazza: 

utazás turista autóbusszal, idegenvezető, 

szervezési díj és ÁFA

 

Belépők: 6.000 Ft / fő

Szerencs (Múzeum) + tárlatvezetés

Sárospatak (vár) + tárlatvezetés

Vizsoly (templommúzeum) + tárlatvezetés