mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
szállás és étkezés
mennyiért?
szállás és étkezés
mennyiért?
Nagycenk - Sopron - Fertőrákos - Fertő-tó - Kőszeg - Velem -Győr - Pannonhalma *** - Magyarország / Nyugat-Dunántúl
szállás leírás
időpontok / árak
LeírásNagycenk - Sopron - Fertőrákos - Fertő-tó - Kőszeg - Velem -Győr - Pannonhalma

Nyugat - Dunántúl

 

2021. Július 13 - 17.
  Augusztus 17 - 21.
5 nap / 4 éj

 

Csatlakozási lehetőségek:Debrecen, Nyíregyháza, M3 autópálya pihenői, Budapest, M1 autópálya pihenői

 

1.nap: Debrecen - Nyíregyháza – M3 autópálya pihenői - Budapest – M1 autópálya pihenői - Nagycenk - Sopron

Indulás Debrecenből reggel 05:00-kor TESCO parkoló – Kishegyesi u. oldalaNyíregyházáról reggel 06:00-kor Római Katolikus templom parkolójából (Kossuth tér 4.) Rövid pihenőkkel érkezünk Nagycenkre. Itt élt és itt nyugszik Széchenyi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója és fia, Gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar. Az emlékmúzeum gyűjteménye a Széchenyi családnak állít emléket. Itt látható Széchenyi István miniszteri dolgozószobájának berendezése. A folyamszabályozásokkal (Duna,Tisza), a közlekedésfejlesztéssel, (gőzhajózás, vasút) kapcsolatos tárgyi és képi dokumentumok. A Lánchíd építéstörténete is nyomon követhető. Kastélylátogatás után átsétálunk a Szent István király templomhoz, és a templom mögötti temetőben megtekintjük a Széchenyi család mauzóleumát. A kápolna orgonáján Liszt Ferenc is játszott. Az oltártól jobbra nyílik a családi kripta, rajta a felirat: “Voltunk mint ti, lesztek mint mi: por és hamu.” Innen szálláshelyünkre Sopronba érkezünk.  Szállás elfoglalása, vacsora. (4 éj)

2. nap: Sopron

Reggeli után Soproni városnézéssel kezdjük programunkat.  Győr- Moson -Sopron megye megyei jogú városa, a borvidék központja. Főtere 700 éve változatlan alaprajzú.  Több olyan épülettel büszkélkedhet, ahol még Mátyás király, II. Ferdinánd, majd később Lipót császár is nyugovóra tért. Műemlékekben a második leggazdagabb település Magyarországon. 2016-ban ICOMOS-díjat kapott a Várfal sétány, és a Várkerület megújítása. Belvárosi sétánk során ismerkedünk (Római eredetű városfalak, Városháza, Storno-ház, Fabricius-ház, Hattyús ház, templomok, Színház, stb.)  Betekintést teszünk a Kecsketemplomba, ahol ötször tartottak országgyűlést. Sopron „a leghűségesebb város”, egy ékszerdoboz, mely híven tükrözi ősi múltunkat. Lehetőség van a tűztoronyba felmenni, mely Sopron jelképe. Délután szabadprogram Sopron belvárosában. Estére hazaérkezés a szálláshelyre, vacsora.

3. nap: Fertőrákos (Páneurópai Piknik Emlékhely és Kőfejtő) – Hajózás a Fertő tavon

Reggeli után Fertőrákosra utazunk az Európai Örökségi címet viselő Emlékparkba. Az emlékpark az 1989. augusztus 19-én megtartott békedemonstráció helyszíne. Ezen a rendezvényen törte át az osztrák- magyar államhatáron álló "vasfüggöny" kapuját több száz NDK-s állampolgár, hogy szabad földre jutva tovább utazhassanak az NSZK-ba. Ismeretterjesztő táblák, kopjafa, műalkotások (kinyíló kapu, Áttörés, Lélekharang) vasfüggöny megtekintése után tovább indulunk egy lenyűgöző kőbányába. Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A rendkívül látványos, hatalmas barlangszerű terekben, kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki. A kőfejtő hatalmas üregeit, alagútjait szabadon fel lehet fedezni, néhol lépcsőznünk is kell, a kitartóbbaknak pedig mindenképp érdemes felmászni a kőfejtő peremére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, a Fertő-tóra. Itt találunk egy fémplasztikát is, mely a legendás 1989-es Páneurópai Piknik emlékére készült. A következő programunk hajókirándulás a Fertő-tó magyar oldalán. A hajó Fertőrákosról indul és a 6200 férőhelyes Víziszínpadnál fordul meg. A vízről láthatjuk a fertőrákosi cölöpházakat, Fertőrákost és Fertőmeggyest. A sétahajózás alatt a hajó kapitánya mesél a Fertő-tó növény- és állatvilágáról. Este visszaérkezés szálláshelyünkre, vacsora.

4. nap: Sopron - Kőszeg – Velem

Reggeli után Kőszegre indulunk, ahol a várvédők emlékére egy órával előbb harangoznak. A legismertebb kapitányáról elnevezett Jurisics várba látogatunk. A modern eszközökkel felszerelt vár történelmével ismerkedünk, a kezdetektől egészen az Esterházy-korszak végéig. Sétánk alatt érintjük (elővár, belső vár, fegyverszoba, aranyszoba, reneszánsz árkádos folyasó, árkádos pince filmvetítő terem stb.) Átsétálunk a vár nyugati tornyába is, ahonnan bámulatos kilátás nyílik mind a történelmi belvárosra, mind a környékbeli hegyekre, és a térségben található látnivalókra. Szabadprogram után a Kőszegi-hegység bájos őrszeméhez, Velem községbe érkezünk. Itt a Szent Vid-hegy tetején álló fehérre meszelt, piros tetejű kis kápolnához kirándulunk. A legnépszerűbb kirándulóhely gyönyörű erdei környezetben helyezkedik el, és gyönyörű innen a táj panorámája. A Szent Vid-hegy Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelye. Bronzkori, Avarkori, Árpád kori leleteket találtak itt. Az egyhajós barokk kápolnát, egy 1713-ban épített remetelak és kápolna helyén 1859-ben alakították ki. Copfstílusú szószék, barokk stílusú főoltár, háromszintes tornya, Szent Vid szobor látványa igazán lenyűgöző. További sétára és túrára van lehetőség, majd visszaindulunk szálláshelyünkre Sopronba, vacsora.

5. nap: Sopron - Győr - Pannonhalma – M1 autópálya pihenői - Budapest – M3 autópálya pihenői -Nyíregyháza - Debrecen

Reggeli után a gyönyörű barokk épületekkel teli Győrbe indulunk, ahol az az érzésünk támad, mintha visszacsöppentünk volna a múltba. Sétánk során megismerjük a város nevezetességeit. Székesegyház melyet Szent István király alapított és II János Pál pápa emelt bazilika rangra. Itt őrzik a középkori ötvösművészet remekét, a Szent László-hermát. Városlátogatás után indulunk Pannonhalmára. A bencés főapátságot 996-ban Géza fejedelem alapította, 1002-ben Szent István királyunk szentelte fel. Azóta is jelentős vallási központ, Magyarország első bencés templom együttese, és 1996 óta a világörökség része. Helyi tárlatvezetővel végig járjuk a felbecsülhetetlen értékű épületegyüttest. (Bencés gimnázium épülete, keringő, altemplom, apátsági könyvtár). Indulás haza, érkezés Budapestre az esti, Nyíregyházára és Debrecenbe a késő esti órákban.

 

Részvételi díj: 89.000 Ft /fő

(A részvételi díj 30 fő fizető utasra van kalkulálva)

 

A részvételi díj tartalmazza:

- utazás turista autóbusszal 

- 4 éj szállás Sopronban, vagy környékén jó minőségű 3* panzióban

- Idegenvezetés végig a program során

- Parkolási és autópálya díjak

- Szervezési díj és ÁFA

 

Külön fizetendő:

Félpanzió: (4 reggeli + 4 vacsora): 25.000 Ft / fő

(a program félpanzióval foglalható)

Nagycenk: Széchenyi Múzeum + helyi tárlatvezetés

Sopron: 3 órás helyi idegenvezetés      

Fertőrákos: Kőfejtő

Fertő-tó: 1 órás Sétahajózás

Kőszeg: Jurisics vár

Velem: Kápolna

Pannonhalma: Bencés Apátság

(Minden utas csak azt a belépőt fizeti, ahova szeretne bemenni)

 

Egyágyas felár: kb. 20.000 Ft / fő
(csak az az utas fizeti, aki egyedül szeretne lenni egy szobában)