Nyaralásuk alatt feltétlenül kóstoljanak meg minél több görög specialitást vagy akár az összeset. Az ország adottságai lehetővé teszik, hogy sok friss zöldséget, halételeket, különleges húsokat használjanak. Már az ókorban is a görög társadalmi élet egyik legfontosabb eleme az étkezés volt, ezt a remek szokásukat mind a mai napig megőrizték. Mivel a görögök evés közben szeretnek beszélgetni, ezért sok a csipegetni való előétel, és kevesebb a főétel, a desszert pedig többnyire szezonális gyümölcs. A süteményeik az 500 éves török hatásnak köszönhetően nagyon édesek és gyakran tocsognak a mézben/szirupban.
A Personal Tours most összeszedte, mely ételeket nem hagyhatod ki a nyaralásod során!
1. Moussaka: az egyik legismertebb görög étel. Sült, rakott darált bárányhúsból és szeletelt padlizsánrétegekből áll. A padlizsánt időnként burgonya helyettesítheti.
2. Souvlaki: apró kockákra vágott, grillezett sertéshúsból, csirkéből, bárányból vagy marhahúsból készül.
3. Spanakopita: spenótos rétes, amely vékony vajas tésztából, spenótból, feta sajtból és némi kaporból áll össze.
4. Yemista: zöldségekből, paradicsomból és zöldpaprikából készül. Az előkészített zöldségeket fűszerezett rizzsel töltik meg, majd megsütik.
5. Giouvetsi: klasszikus görög rakott tészta paradicsom és párolt hús kombinációjából, agyag sütőedényben készítenek. Borjúhús az eredeti alapanyaga, időnként más húsokat is használnak. A paradicsomszószt fahéjjal, szegfűborssal, vörösborral, szegfűszeggel és babérlevéllel fűszerezik.
6. Melitzanosalata: grillezett padlizsánból, fokhagymából és olívaolajból.
7. Fasolada: hagyományos fehérbabból készített görög leves, olívaolajjal és különféle zöldségekkel, gyógynövényekkel.
8. Dolmades: szőlőlevelekbe tekert fűszeres rizses hús
9. Kleftiko: hagyományos lassú sütéssel készülő étel, ahol a húst fokhagymával és fűszerekkel tűzdelik, majd puhára sütik. A húst először oregánóval, rozmaringgal, fokhagymával, citrommal és olívaolajjal fűszerezik, majd zöldségekkel (hagymával, paradicsommal, paprikával és burgonyával) kombinálják és egy nagyobb tálban vagy cserépben zárják le. Sülés során a pára és ízek nem szöknek el, cserébe viszont tökéletesre párolódik az étel. Végeredmény egy omlós, szaftos bárányhús.
10. Galaktoboureko: egy filóban (levelestészta) sült puding desszert.