Teknősmentés Kefalónián

new-icon

Teknősmentés Kefalónián

Caretta Caretta hátán lévő páncél úgy néz ki, mint egy cseréptető, mivel a lerakódott szarupajzsok nem fedik le teljesen egymást. A kifejlett teknősők lehetnek akár kétméteresek és többszáz kilósak is, amit nehéz elhinni, ha valaki látja, hogyan kelnek ki a pici tojásból és hogyan evickélnek esetlenül a víz felé nyár végén, ősz elején.

Lassi üdülőhelytől nem messze egész nyáron láthatunk piros-fehér szalaggal körbekerített részeket a strandokon, itt a homokos part laza talajába rakják a nőstény teknősök a tojásaikat májustól kezdve, egész nyáron. Két hónap múlva aztán innen indulnak világhódító útjukra a tekik, hullámok hátán. Szembe szállnak a sirályokkal, hajókkal, szeméttel és sok más ellenséggel.

„Nagykorukban” Argostoli kikötőjében találkozhatunk velük, itt a halászok által kínált nyesedékekből jóllakhatnak minden nap, így a reggeli órákban könnyen lencsevégre kaphatjuk őket. Mindig egy kisebb csoportosulás figyeli a teknősöket a parton, ezért nem téveszthetjük el a helyet, ahol fel-felbukkannak.

Egy elkötelezett önkéntes csapat a Wildlife Sense minden évben megfigyeli és gondozza az álcserepes teknősöket. Kiszabadítja az ember által vízbe került dróthurkokból, hálómaradványokból, táblákkal látja el a fészkeket, ősz elején világra segítik azokat a kicsiket, akik önerőből nem tudnak kikelni a tojásból. Sokszor a kikelt példányokat át kell telepíteni csendesebb helyre, ahol kevés a hajóforgalom, kevesebb a vízimadár, ahol egyedül tudnak a hullámoktól néhány méterre lévő indulóhelyükről a vízbe masírozni. Fontos, hogy ezt a pár métert egyedül tegyék meg, mert ez a jövőben életben maradásuk záloga.

Minden görög szigetnek megvan a varázsa, Kefalónián a homokos strandok, fehér sziklás és kavicsos partok mellett a teknősök is hozzájárulnak ahhoz, hogy felejthetetlen nyaralásunk legyen.

A Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajnak tekinti a Caretta Caretta egyedeit. Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket, hogy minél többen láthassák ezt a csodát!

 

A Personal Tours szálláshelyei a teknősök közelében:

https://personaltours.hu/gorogorszag/kefalonia

 

D&A Apartman, Lassi:

https://personaltours.hu/gorogorszag/kefalonia/d2024-09-06/da-apartmanhaz/r-1426

Marina Apartman, Lassi:

https://personaltours.hu/gorogorszag/kefalonia/d2024-09-13/marina-apartmanhaz/r-8156

Zaharoula Apartman, Lassi

https://personaltours.hu/gorogorszag/kefalonia/d2024-09-20/zaharoula-apartmanhaz/r-8507

Lorenzo Hotel, Lassi:

https://personaltours.hu/gorogorszag/kefalonia/d2024-08-09/lorenzo-hotel/r-1698

 

Népszerű strandok a szálláshelyek 8 km-es körzetében a Repülőtér és Lassi között:

Gradakia, Mediterranee, Paliostafida, Makris Gialos, Costa-Costa, Platis Gialos, White Rocks, Megali Ammos, Ammes

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

Legkedveltebb cikkek