mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
szállás és étkezés
mennyiért?
szállás és étkezés
mennyiért?
Görögország

Görögország, mint a nyugati civilizáció bölcsője, mindig is a kultúra iránt érdeklődő utazók klasszikus célpontja volt, az utóbbi időben viszont már a fantasztikus táj, a mediterrán szigetvilág bája, a görög emberek vendégszeretete, valamint a számos kiváló strand is vonzza a turistákat.Ország hivatalos neve: Görög Köztársaság
Államforma: parlamentáris köztársaság
Főváros: Athén
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: görög
Beszélt idegen nyelvek: általában angol, német
Terület: 131 ezer km
Népesség: 10 964 020 fő (2001)
Népsűrűség: 80,5 fő / km2
Nagyobb városok: Athén, Thesszaloniki, Pireusz, Pátra, Heraklion
Vallás: görög ortodox keresztény (98%), muzulmán (1,3%), illetve kis számban a prtoestáns, a katolikus és a zsidó vallás hívei is megtalálhatók az országban
Hivatalos pénz és váltópénz: euró, cent
Elektromos hálózat: általában 220 volt, a hajókon azonban előfordulhat 110 voltos váltóáram is.
Időzóna: GMT+1

Az országot közigazgatásilag 10 területre osztották fel, amelyeket jórészt a földrajzi elhelyezkedés határoz meg: Thrákia, Makedónia, Ipirosz, Thesszália, Közép-Görögország, Peloponnészosz, Jón-szigetek, Kréta, Égei-tengeri szigetek és Athén, mint önálló terület. Ezek a nagyobb egységek 51 közigazgatási területre, ún. nonoszra oszlanak (önálló nonosz például Korfu vagy Számosz szigete, illetve a nagyobb városok vonzáskörzetükkel együtt, mint Thesszaloniki, Spárta). Az athoszi szerzetesköztársaságnak autonóm státusza van.

Földrajz

Görögország Dél-Európában, a Balkán-félsziget déli részén található, az alábbi területek veszik körül: keleten az Égei-tenger, délen a Földközi-tenger, nyugaton a Ión-tenger, míg északon Albánia, Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság, Bulgária és Törökország. Felszínét 1500-2000 m magas, kopár, karsztos hegyek és a közéjük ékelődött kisebb-nagyobb termékeny medencék jellemzik. Erősen tagolt, kis öblökkel, szigetekkel tarkított, több mint 15 000 km hosszú partvidékét kiterjedt szigetvilág övezi.

Éghajlat

Görögország éghajlata mediterrán, de magasabb területeken, zárt medencékben szárazföldi hatás érvényesül. A nyarak szárazak és forróak, a rövid tél pedig nedves és hűvös. A görögök csak három évszakot ismernek: a kizöldülés, virágzás és érés idejét, (március-június), a száraz időszakot (június-október) és az esős időszakot (október-március). A legnagyobb hőség július-augusztusban tapasztalható. A napsütéses órák száma magas és ritka az eső. A hőség a déli órákban fullasztó, ezért a görögök is hódolnak a szieszta szokásának. Ez alól csak az idegenforgalomban dolgozók tesznek kivételt. Este és éjszaka viszont a bárok, tavernák, üzletsorok környékén egész nap nem tapasztalható, óriási nyüzsgés indul be. Ekkor már jól eshet egy vékonyabb pulóver, különösen a tengerparton, ahol bizony estére feltámadhat a szél

A görög tájat a több ezer éve tartó intenzív mezőgazdaság és állattartás mára jórészt lecsupaszította, ma már a természetes környezetet inkább a gazdasági hasznot hajtó olajfa- füge- és szőlőföldek alkotják, de sok helyen (például az országot átszelő utak mentén) inkább a kopárság a jellemző. A legdélebbre fekvő szigeteken (pl. Krétán) pedig a perzselő nyári forróság az, amely szinte minden növényzetet kiirt. Természetes erdőségeket ma már inkább csak az északi és a középső részen lévő hegységekben találhatunk

Étkezés

A görög konyhára nagy hatással volt a négyszáz éves török uralom, s ma ez különösen érzékelhető az előételekben (ilyen a tzatziki és a citromlében és olivaolajban pácolt polip). Olcsóbb harapnivalókat, mint például a szuvlaki (grillezett nyárs) vagy a gyros, bárhol találunk. Népszerű főétel a pastitsio (makaróni darált hússal sütve, bechamel mártással), a moussaka (darált húsból, cukkíniből, burgonyából és padlizsánból készült rakott étel), a frissen grillezett tengeri finomságok és a calamari. A görög ételek fő velejárója a friss görög saláta (horiatiki). A legismertebb alkoholos italok közé tartozik az Ouzo (ánizspálinka), a Retsina (fenyőgyantával ízesített fehérbor) és a Metaxa. A tipikus görög kávé készítési módja: a vízzel együtt felforralják a kávét és a cukrot.

Borravaló

A borravalót mindenki szívesen fogadja. Szokásos mértéke a számla végösszegének kb. 10 %-a.

Ivóvíz

A csapvíz Görögországban szinte mindenütt iható, de egyes helyeken szokatlan lehet az íze, éppen ezért ajánlatos palackozott vizet fogyasztani.

Nyitvatartás - szieszta

Postahivatalok üdülőhelyeken általában csak hétköznap, nagyobb városokban szombat délelőtt is nyitva tartanak. Üzletek reggel 9-től 14 óráig, majd a 18 órától 21 óráig nyitva tartanak, hétfőn és szerdán viszont a szieszta után már nem nyitnak ki. Érdemes ellátogatni a reggeli órákban piacra, bárhol járnak Görögországban. Gyümölcsöt, zöldséget, friss halat, különféle húsokat, változó választékban ajándéktárgyakat, bőrárut, ruhát is lehet kapni.

Ünnepek

Nagypéntektől húsvét hétfőig (ortodox Húsvét), május 1. (a munka ünnepe), Pünkösd (Agia Pnevmatos), augusztus 15. (Mária mennybemenetele), október 28. (nemzeti ünnep).

Helyi szokások

A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak tartják. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe (kivételt képeznek a szállodák saját, szabadtéri éttermei, snack-bárjai). A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtisztelésnek veszik.

Illemhelyek

Görögországban a nyilvános illemhelyek nem jellemzőek, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogyha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető csatornák az elmúlt 2000 évben semmit sem változtak. Keskeny, szabványon kívüli mértékük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.

Tovább >>
Görögország - foglalható szállások
Kitsa Apartmanház

Település: Sarti - Ország: Görögország
Ez az ajánlat utazási csomag.

13 000 Ft-tól

részletek >>
Manos Apartmanház

Település: Paralia - Ország: Görögország
Ez az ajánlat utazási csomag.

14 000 Ft-tól

részletek >>
Argiroula apartman

Település: Kamena Vourla - Ország: Görögország

20 050 Ft-tól

részletek >>
Iniohos Hotel

Település: Athén - Ország: Görögország
Az alábbiaktól eltérő tartózkodási időtartam is választható, tetszés szerinti időpontban! Kérje árajánlatunkat!

38 900 Ft-tól

részletek >>
Maria apartmanház

Település: Messonghi/Psara - Ország: Görögország
Ha igazi kikapcsolódásra vágyik, némi távolságra a nyüzsgő nyaralóhelyek zajos világától, ezt a szállást Önnek találták ki. A saját partrésszel rendelkező, majdnem közvetlen parti ház Korfu várostól 24 km-re délre, Messonghi üdülővároska csendes részén, annak szélétől mintegy 1 km-re található. Privát strandja kavicsos, köves, viszont ingyenes napágyak, székek, függőágy áll utasaink rendelkezésére. A keskeny, kis privát strandot 5-6 lépcsőn keresztül lehet megközelíteni, itt minden bizonnyal nem találkozik a turisták tömegével. Az igényesen felújított, 2 szintes ház egy bokrokkal, színes virágokkal, fákkal övezett kertben található, ahol kerti bútor is szolgálja vendégeink kényelmét. Az emeleti stúdiók 2014-ben, a földszinti stúdiók 2017-ben kerültek teljes felújításra. Mind a két típusnál jól felszerelt konyhasarkot és szép berendezést garantálunk. A földszinti stúdiók a mai ízlésnek megfelelő minimal stílust tükrözik új konyhabútorral (nagy hűtő, kerámia főzőlap) és mindegyik kertkapcsolattal rendelkezik. Az emeleti stúdiók berendezése is korszerű és nagy előnyük, hogy a teraszokról csodálatos a Jón-tengeri panoráma. Csak az emeleti stúdiókban helyezhetők el pótágyak. Az apartmanokat minden 2. nap takarítják, törölközőket és ágyneműt biztosítanak. A kedves és szolgálatkész háziak mindent rendben és tisztán tartanak. Utazóinknak autó- vagy motorbérlést tanácsolunk. Pároknak, kisebb családoknak, de nagyobb baráti társaságnak is megfelelő ez a szép szállás, hiszen 5 stúdiójában 10-13 személy elhelyezését biztosítjuk.FIRST MINUTE ÁRAK MÁRCIUS 31-IG!foglalás 40% előleggelárfolyam garancia az előleggel foglalóknak isEz az ajánlat utazási csomag. Korlátozott számban foglaható többhetes csomag, és/vagy csak szállás egyéni utazással!

42 900 Ft-tól

részletek >>
Candia Best Western Hotel

Település: Athén - Ország: Görögország
Az alábbiaktól eltérő tartózkodási időtartam is választható, tetszés szerinti időpontban! Kérje árajánlatunkat!

46 900 Ft-tól

részletek >>
Yannis Apartmanház

Település: Messonghi - Ország: Görögország
Ha 2, 3 vagy netán 4 gyermekkel keres megfelelő szállást, ezt a házat válassza! Különlegessége, hogy olyan apartmanokkal rendelkezik, melyek 2 külön bejáratú hálószobával és nagy étkező konyhával rendelkeznek. Hálószobáiban 1 vagy 2 pótágy is kényelmesen elhelyezhető, hiszen elég tágasak a szobák. Utasaink nagy kedvence ez a ház, általában hamar betelnek a helyek, mert szép környezetben található, a Messongi folyó partján éppen szemben a közkedvelt Messonghi Beach Hotellel. Közel van a homokos strand és a Gemini Hotel is, ahol szokatlanul jó félpanzió vagy All Inclusive ellátás is befizethető és használható a hotel minden szolgáltatása. A nyaralás alatt hetente háromszor takarítanak és kétszer cserélik a törölközőket.FIRST MINUTE ÁRAK MÁRCIUS 31-IG!foglalás 40% előleggelárfolyam garancia az előleggel foglalóknak isEz az ajánlat utazási csomag. Korlátozott számban foglaható többhetes csomag, és/vagy csak szállás egyéni utazással!

54 900 Ft-tól

részletek >>
Dorian Inn Hotel

Település: Athén - Ország: Görögország
Az alábbiaktól eltérő tartózkodási időtartam is választható, tetszés szerinti időpontban! Kérje árajánlatunkat!

55 900 Ft-tól

részletek >>
Lina apartmanház

Település: Messonghi - Ország: Görögország
Messonghi városka központjában, de annak csendes utcájában, a Messongi folyó mellett található utasaink egyik kedvenc szálláshelye. A legközelebbi strand kb. 200 m, séta távolságra minden elérhető, üzletek, éttermek, tavernák, souvenir boltok. Moraitika nyüzsgő, sétáló főutcája is csak kb. 500 m-re található. A felújított, tágas, nagyon tiszta apartmanokat kedves háziak tartják rendben minden másnapi takarítással, törölközőket, ágyneműt biztosítanak. A konyhák a létszámnak megfelelően felszereltek egy nyaralásnál használatos, elengedhetetlen edényekkel. Minden stúdióhoz tartozik terasz vagy erkély új bútorokkal. A rendezett kertben kényelmes kerti bútorok állnak vendégeink rendelkezésére.  A szomszédos Yannis apartmanház apartmanjait is igénybe véve nagyobb csoportok elhelyezésére is alkalmas. Ár/érték arányban az egyik legjobb szálláshelyünk.FIRST MINUTE ÁRAK MÁRCIUS 31-IG!foglalás 40% előleggelárfolyam garancia az előleggel foglalóknak isEz az ajánlat utazási csomag. Korlátozott számban foglaható többhetes csomag, és/vagy csak szállás egyéni utazással!

56 900 Ft-tól

részletek >>
Gela Apartmanház

Település: Sidari - Ország: Görögország
Ha szereti az igazi nyüzsgős helyeket, a pezsgő éjszakai életet, feltétlenül ezt az ajánlatot válassza! Sidariban, mely Korfu várostól 38 km-re északra helyezkedik el, minden a szórakozásról, buliról szól! Szerencsére a közkedvelt Gela ház Sidari csendes részén található, így az éjszakai pihenést nem zavarják a bulizó nyaralók. A híres Szerelmesek Csatornája és a jellegzetes szikla alakzatok is csak pár lépésre vannak a háztól, ahogy a finomhomokos, széles part is. Külön előny, hogy nagyméretű medence is tartozik a házhoz, mely mellett ingyenes napágyak és napernyők várják kedves utazóinkat. Hetenként 18-21 fő elhelyezését tudjuk biztosítani ebben a házban. Az állandóan karbantartott Gelaban minden másnap takarítanak, törölközőkről és ágyneműről gondoskodnak.FIRST MINUTE ÁRAK MÁRCIUS 31-IG!foglalás 40% előleggelárfolyam garancia az előleggel foglalóknak isEz az ajánlat utazási csomag. Korlátozott számban foglaható többhetes csomag, és/vagy csak szállás egyéni utazással!

57 900 Ft-tól

részletek >>
<< 1 2 3 4 5 6
. . .
6 7 8 9 10 11 > >>