mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
mikor szeretne utazni?
mivel és milyen útra?
szállás és étkezés
mennyiért?
szállás és étkezés
mennyiért?
Kirándulás Parádsasvárra és Szilvásváradra - pisztráng ebéddel - Magyarország
szállás leírás
időpontok / árak
Az ár tartalmazzaaz utazást felsőkategóriás autóbusszala magyar nyelvű csoporkísérőta megadott tematikus programokat a frissen sült pisztrángot ebédet

 

Az ár nem tartalmazzaa belépőjegyeket(helyszínen fizetendő)kb. 2.700 Ft/fő, nyugdíjas kedvezmény igénybe vehetőülőhely választási felár (1-3. sor)3.000 Ft/főülőhely választási felár 1.500 Ft/fő

 

info

[b]felsőkategóriás autóbusszal

szállás nélkül

sült pisztráng ebéd

 

OTP SZÉP kártyával fizethető

Ebédre pisztráng sült

Természeti látnivaló

Élő üvegfúvó bemutató

 

leiras

A Mátra hegyeinek ölelésében fekvő Parádsasvárra érkezve, az első, amit megpillanthatunk az a romantikus mesekastély, mely ma elegáns szállodaként üzemel. A hatalmas fenyők között álló neoreneszánsz vadászkastélyt az 1800-as évek végén Ybl Miklós tervezte a környék akkori birtokosának, Károlyi Györgynek a megrendelésére.

A kastélyt Sasvárként is emlegették, a település is erről kapta a nevét. Előtte Újhutának hívták, mert itt működött a környék egyik legjelentősebb üveghutája. A Mátrában már a 16. századtól működtek kis üveghuták, amiket 30-40 évente új helyre költöztették, ugyanis egy idő után elfogytak a fák az erdőből.

A környék szénsavas forrásvizét, a csevicét 1804-től rendszeresen palackozták, az ehhez az üvegeket és a fürdőpoharakat is itt készítették. Ezeket a díszes, az adott fürdővárosra jellemző vésettel ellátott poharakat a reformkortól nemcsak az ivókúrákhoz használták, de szuvenírként is népszerűek voltak. Mára ugyan megszűnt a gyár, de a kis manufaktúrában továbbra is készítenek kisszériás, egyedi termékeket üvegfújással. Az egyik különlegesség, a sötétben is világító foszforeszkáló pohár, mely különleges ajándék lehet.

A Mátra vonulatait követve átutazunk a Bükkbe, ahol utunk következő állomása Bélapátfalva. Itt található a Ciszterci Apátság, Magyarország egyetlen épen maradt középkori temploma. Az 1232-ben alapított apátság egy igazi kuriózum a középkor kedvelőinek, melyet belülről is megtekintünk.

A Bükkben maradva következő megállóhelyünk Szilvásvárad lesz, ahol erdei kisvasúttal folytatjuk utazásunkat a Szalajka völgyben. Egy negyed órás vonatozást követően, a fenti végállomásról gyalog indulunk vissza a völgybe, ami kényelmes kb. 4 km-es túra, útközben többszöri megállással. Megtekintjük a Fátyol-vízesést, illetve ha az időjárás engedi a Szikla forrást. Az út folyamán több tó mellett is elhaladunk, melyekben Magyarország legjobb éttermeibe tenyésztik a pisztrángokat. Természetesen az ebéd mi más lehetne, mint félúton egy frissen kifogott és kályhában sült pisztráng salátával.

Fél napig pihen a frissen kifogott hal sóban, majd nyársra húzva beakasztják a kályhába, és nagyon lassan, legalább 2 órán keresztül sütik. Ez úgy történik, hogy lent égnek a fahasábok, és ahogy ég a tűz, felforrósítja a levegőt, ami így átjárja, és egészen lassan megsüti és enyhén megfüstöli a halat. Csak annyi füstöt kap a pisztráng így, mintha bográcsban készítenénk az ételt. Ezzel a módszerrel a saját zsírjában, a forró levegőn sül meg a hal.

Miután megebédeltünk, tovább folytatjuk erdei sétánkat Szilvásvárad központjáig, ahol vár már a buszunk. Visszaérkezés Budapestre az esti órákban.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A jelenlegi helyzetre való tekintettel az utazás indulásáról indulás előtt 7 nappal döntünk. 

 

további információk

Indulás: 06.00 Olof Palme sétány, Műjégpálya előtt
Találkozó: 05:45

Csatlakozási lehetőségek (Kérjük, foglaláskor előre jelezze)
06:15 Budapest- M3, Szerencs utcai Volánbusz megálló
06:45 Gödöllő - Tesco parkoló (Thegze Lajos utca)
07:00 Hatvan - Tesco pakoló (Bibó István utca)

 

további információk 2